Bineinteles ca stiai asta 🙂
Periajul corect de 2 ori pe zi, dimineata si seara este metoda cea mai simpla prin care ne putem pastra sanatatea dintilor si a sistemului lor de sustinere.
E bine sa retinem ca periajul trebuie facut dimineata inainte de a manca sau bea orice, deoarece saliva este de consistenta mai vascoasa in timpul noptii si se depune o pelicula extrem de lipicioasa pe dinte de care adera orice am ingera, periajul ulterior nereusind sa indeparteze decat partial aceste depuneri, iar seara trebuie sa fie ultimul lucru inainte de culcare intrucat orice am manca apoi ramane ca resturi in cavitatea bucala si fermenteaza in timpul noptii, determinand un mediu acid propice formarii cariilor si depunerilor de tartru.
Suuuus – jooooos
Tehnica de periaj folosita este extrem de importanta intrucat un periaj incorect este ineficient . Astfel cea mai raspandita metoda este cea numita a rularii:
Se periaza grupe de 2-3 dinti, fiecare grup continand si un dinte din grupul curatat anterior. Pozitia periutei este cu perii la 45 grade fata suprafata de curatat a dintelui , pe dinte, aproape de gingie si se fac 8-10 miscari de rotatie dinspre gingie spre varful dintelui, si NICIODATA invers. Dupa ce au fost curatate atat suprafetele dinspre obraz cat si cele din interior se curata suprafetele muscatoare ale dintilor laterali(maselelor) cu 8-10 miscari dinspre posterior spre anterior. Iata mai multe amanunte, in clipul de mai jos:
Un alt aspect important este acela ca timpul de periaj variaza in general in functie de dexteritatea fiecarei persoane, dar in principiu nu trebuie sa fie mai mic de 1 minut.
Am o periuta, sa n-o las sa stea
Periutele de dinti recomandate sunt in general cele cu peri din plastic, avand varful rotunjt, de consistenta medie, cu indicator de uzura, care trebuiesc inlocuite cam o data la 3-4 luni .
Pastele de dinti pe care le folosim trebuie sa contina flor, insa marca lor nu este atat de importanta cata vreme tehnica de periaj este cea corecta.
Surorile periutei
Ca metode adjuvante de igenizare a cavitatii bucale sunt folosite ata dentara si apa de gura. Ata dentara se foloseste pentru indepartarea resturilor ramase interdentar la care periutele de dinti obisnuite nu pot ajunge si modul de folosire este cel din imagine.
Miscarile sunt doar de scoatere, dinspre papila interdentara spre partea masticatorie a dintelui si nu invers. Apele de gura cele mai recomandate sunt cele care contin clorhexidina si trebuie folosite cu intermitente cam 10 zile, dupa periajul de seara, apoi o pauza de o luna pentru ca pot determina o pierdere a sensibilitatii gustative. Sunt ok de folosit corsodil, plack out,hexoral.