Salut, Domnule Castor! 🙂
In ultima vreme exista tot mai multi pacienti care se arata interesati de albirea dintilor. Aceasta se datoreaza in special emisiunilor si reclamelor tv ce promoveaza diferite substante ce promit o dantura alba impecabila.
Ce trebuie stiut inainte de a face o albire chimica a dintilor?
- Mai intai faptul ca aceasta metoda poate actiona doar in conditiile in care dintii sunt curatati mecanic in prealabil prin detartraj si periaj.
- Apoi ca efectul nu este definitiv si tratamentul trebuie repetat pentru mentinerea rezultatului.
- In cele din urma dar poate cel mai dificil de acceptat de catre pacienti este faptul ca efectele albirii pot fi foarte usor compromise prin continuarea unor obiceiuri vicioase (si poate de aceea atat de placute) cum sunt fumatul ori consumul unor bauturi colorate cum e cafeaua ori coca cola.
Cand este recomandata albirea?
O alta problema este legata de recomandarea unui astfel de tratament. Stiu ca oricine isi doreste o dantura holiwoodiana insa trebuie stiut ca nu exista minuni! Aceste substante ce pot face albirea dintilor nu pot actiona decat la suprafata dintelui, deci o colorare datorata unor boli genetice ce afecteaza structura dentinei, ori unor substante de obturatie de canal ce au difuzat, ori chiar necrozei unui dinte nu va putea fi modificata.
Trec sau nu pe la stomatolog?
Desi multi dintre producatorii de substante de albire a dintilor furnizeaza si gutierele necesare, este de preferat ca inainte de inceperea unui astfel de tratament, pacientul sa se prezinte la medicul stomatolog pentru a cunoaste in totalitate avantajele si dezavantajele metodei precum si care dintre metode ii este cea mai indicata.
Cum se face?
De obicei substanta activa se gaseste in seringi predozate cu cantitatea pentru o folosire. Pacientul periaza dintii cu o pasta fara flor apoi aplica in gutiera substanta si apoi gutiera pe dinti, avand grija sa curete excesul de substanta care reflueaza pe gingii cu o bucata de vata. Gutierele se mentin in gura pana la o ora dar pot fi scoase si mai repede daca apare sensibilitatea excesiva a dintilor. Dupa acest interval pacientul scoate gutierele din gura si se spala din nou cu pasta, de data aceasta cu flor care va reduce din sensibilitatea posttratament a dintilor. De asemenea se spala si gutierele care apoi sunt pastrate intr-un recipient special pana la urmatoarea folosire. De obicei rezultatele apar dupa primele 4-5 folosiri dar se fac 8-10 sedinte pentru ca tratamentul sa fie complet.
Nu este magie, este doar chimie
Mecanismul albirii
Mecanismul prin care se albesc dintii este unul chimic. Smaltul este structurat din 2 componente: una organica si una anorganica. Substanta de albit elibereaza oxigen activ ce distruge materialul organic ce da coloratia ramanand doar partea mineralizata a dintelui mai alba. Se poate obtine astfel o deschidere a culorii cu pana la 2 nuante.
Substante implicate in procesul de albire
Exista in comert diferite produse de albit cu peroxid de carbamida: 10%, 15%, 35%. Cele cu concentratii de 10 si 15 % de pot folosi de catre pacienti acasa prin aplicare in gutiere prefabricate sau realizate in laborator si nu se vor tine in gura mai mult de 1 ora, timpul putand fi ajustat in functie de aparitia sau nu a sensibilitatii dureroase. Cele cu concentratie de 35% se vor folosi in aplicare unica in cabinetul; stomatologic sub supravegherea medicului 20 minute.
Pericolele albirii dintilor
Actionand chimic asupra dintelui aceasta terapie poate avea si efecte mai putin placute asupra dintilor: substanta poate actiona inegal in diferite zone ale dintelui rezultand aspectul de dinte cu pete, poate determina sensibilitate dureroasa in contact cu rece sau dulce. De asemenea in contact cu gingia poate produce arsuri ale acesteia.
Albirea la dintii fara nerv
De obicei dintii fara nerv isi modifica culoarea si de cele mai multe ori pentru obtinetea unui efect estetic bun medicii recurg la tratamente prin coroane dentare. Exista insa si posibilitatea de readucere a dintelui astfel afectat la culoarea initiala prin albire facuta prin aplicarea substantei active in interiorul dintelui si la 2-3 zile reinoirea ei pana cand rezltatul este cel dorit de pacient. Exista si posibilitatea ca aceasta metoda sa nu fie eficienta si atunci coroanele sau fatetele raman tratamentul de ales.
Albirea intr-o sedinta
Pentru cei care doresc un efect rapid s-a descris si metoda de albire intr-o singua sedinta cu substante cu concentratie mare 35% timp de 20 de minute.